TL;DR
- Fotografiile captează atenția viitorilor vizitatori și tot ele sunt motorul multor alegeri când vine vorba de vacanțe. Asigură-te că fotografiile pe care le postezi sunt cât mai clare, profi, și spun o poveste;
- Atunci când este posibil, angajează-te în dialoguri cu potențialii clienți, răspunde-le la întrebări și fii prompt în comunicare! Toate sunt trăsături pe care oamenii le observă și le apreciază;
- Crează o poveste în jurul ofertei tale și fă tot posibilul să o vinzi stârnind emoții pozitive în viitorii tăi clienți; spune aceeași poveste în scris, prin imagini și prin diferite filmulețe;
- Interesează-te de diferite programe de parteneriat și de referral și vezi ce criterii trebuie să întrunești pentru a te înscrie. Ți-am lăsat câteva link-uri pentru inspirație un pic mai jos.
Știm cu toții că în ziua de astăzi imaginea contează: succesul aduce cu sine și mai mult succes, vizibilitatea crește șansele de a avea și mai multe rezervări, iar review-urile pozitive aduc cu sine și mai mulți vizitatori. Mai puțini dintre noi știm însă ce să facem ca să ajungem în top-ul listelor de pe Booking, Airbnb sau alte platforme de booking similare.
Cum putem să ne creștem vizibilitatea pe platformele de booking, chiar și atunci când avem senzația că suntem mereu în urma competiției?
În acest articol vei afla câteva dintre strategiile pe care le poți adopta pentru a ajunge în top, dar și câteva sfaturi practice despre ce poți face ca să te menții acolo.
1. Scrie o descriere clară, atractivă și personalizată a cazării tale
Unul dintre calitățile cele mai importante ale unei prezențe de succes este claritatea. Ce oferă cazarea ta? Unde este poziționată? Care sunt principalele puncte de atracție care sunt localizate prin împrejurimi?
Scrie un text care să descrie locația ta în mod particular, ceea ce ai tu de oferit și tot ce e diferit la cazarea ta față de celelalte listări de pe platforma aleasă. Chiar dacă template-urile de texte de la aceste platforme îți pot oferi o structură bună pentru mesajul pe care vrei să-l transmiți, lasă loc pentru personalizare și folosește-le doar ca pe niște modele.
Adu în prim-plan orice ai unic la cazarea ta, indiferent dacă este vorba despre:
- un loc de joacă pentru copii
- o priveliște de neuitat
- informații despre parcare
- distanța până la atracțiile principale din zonă
- mâncarea deosebit de bună, gătită de cineva din partea locului
- piscină și servicii de wellness
- acces la experiențe oferite de colaboratori locali, ș.a.
Atunci când simți că nu ai nimic unic de oferit, mai gândește-te încă o dată la lucrurile de bază pe care le caută turiștii – poate fi vorba despre liniște, despre comoditate, confort, libertate, securitate, experiente.
Caută să scrii simplu, pe înțelesul tuturor, dar păstrând în gând ceea ce simți că este deosebit la cazarea pe care o ai de oferit. În măsura în care poți, transmite prin mesajul tău cât mai multe dintre punctele forte pe care simți că le are locația ta. Lămurește orice neînțelegere pe care ai întâlnit-o frecvent la turiștii tăi și fii cât mai sincer în exprimare! Folosește-te de secțiunile dedicate de Q&A (întrebări și răspunsuri frecvente) pentru a preîntâmpina diferite neclarități care au apărut mai des în comunicarea cu potențialii tăi clienți.
Nu în ultimul rând, menționează în descrierea ta eventualele experiențe în plus pe care le poți oferi, cum ar fi posibilitatea de a face un grătar în curte, închirierea de biciclete, plimbările cu barca sau orice altfel de experiențe poți furniza cu ușurință.
2. Folosește fotografii profesionale
Ca o continuare a ceea ce am descris la punctul de mai sus îți readuc aminte că… imaginea contează! Turiștii vor să vadă cât mai mult din ceea ce urmează să experimenteze în concediu, incluzând atât felul în care arată camerele, cât sunt de mari și cum arată dotările cât și modul în care se prezintă împrejurimile (balconul, locul de joacă, piscina, parcarea, exteriorul clădirii).
Atât claritatea acestor imagini, cât și unghiurile din care sunt făcute și modul în care sunt editate aduc un plus de credibilitate și de încredere pentru mulți dintre turiști. Lucrează cu un fotograf profesionist! Fotografii care lucrează în acest domeniu sunt pregătiți să scoată în evidență acele puncte forte despre care vorbeam mai sus, ajutându-te să creezi cea mai bună imagine despre cazarea ta.
Dacă nu dorești neapărat să investești în serviciile unui fotograf cu experiență și vrei să te ocupi chiar tu, asigură-te că folosești un telefon cu o cameră performantă sau un aparat foto profesional, ca să obții niște imagini clare și culori vii. De asemnea, ca să faci treaba cea mai bună, nu ezita să urmărești mini-tutoriale și cursuri de fotografie imobiliară sau design interior.
Străduiește-te să spui o poveste și prin imaginile pe care le furnizezi, pentru că ele sunt una dintre cele mai puternice punți de legătură dintre tine și potențialii tăi clienți. De asemenea, pentru mulți dintre ei imaginile sunt și un mijloc prin care decid dacă raportul calitate-preț este unul favorabil, așa că în unele situații imaginile de calitate pot fi cele care justifică și încurajează un preț mai ridicat, sau care înclină balanța înspre a rezerva sau nu.
3. Fă tot posibilul să primești note bune și review-uri favorabile
Probabil că ai auzit deja asta de nenumărate ori – notele pe care le primești de la persoanele care au beneficiat de serviciile tale, alături de review-uri și de comentarii sunt printre cele mai importante mijloace prin care poți să-ți crești vizibilitatea.
Adevărul?
Există nenumărate tipuri de călători, fiecare cu propriile dorințe și feluri de a căuta cazările ideale pentru ei. Un număr considerabil de astfel de potențiali clienți caută din capul locului cazări care au note foarte bune (9/10 sau 4.5/5 și mai mult) din multe review-uri. O altă parte caută cazări care să se încadreze în primul rând într-un buget anume, dar se uită și la note și nu acceptă nicio locație cotată mai jos de 8/10 sau 4/5.
Tipologiile pot varia, însă un lucru e cert: cu cât nota pe care o ai pe platformele de booking este mai bună și cu cât ai mai multe review-uri, cu atât vei fi o opțiune viabilă pentru mai mulți călători.
Menține, așadar, standarde înalte, fii ospitalier, amabil și străduiește-te să creezi experiențe cât mai plăcute pentru vizitatorii tăi. Fă eforturi constante să îmbunătățești calitatea serviciilor oferite în fucție de feedback-ul pe care îl primești și fii transparent în comunicarea cu clienții tăi.
4. Fii activ în comunicare!
Fiecare platformă îți oferă un nivel diferit de control asupra interacțiunii și comunicării pe care o poți avea cu potențialii tăi clienți, așa că profită de asta. În măsura în care platformele pe care le folosești îți permit să porți dialoguri cu turiștii, fă asta!
A pus cineva o întrebare într-un mesaj privat sau într-un comentariu?
– Răspunde, oferind informația care ți-a fost cerută.
Ai primit un review pozitiv, apreciativ și detaliat?
– Răspunde, mulțumind pentru complimentele aduse și pentru nota bună.
Ai primit un review negativ, în care un client nemulțumit punctează câteva dintre defectele observate?
– Răspunde, asigurându-l că problema va fi remediată și că punctul lui de vedere este văzut și auzit.
Cu cât există o comunicare mai clară și mai ușor de urmărit între tine, foștii și viitorii tăi clienți, cu atât se poate crea între voi o legătură de încredere. În cele din urmă, asta contribuie și la imaginea ta generală, dar ajută și pentru modul în care aceste platforme prioritizează sau nu proprietățile tale. Activitatea gazdei reprezintă unul dintre punctele cheie pe care algoritmii care stau în spatele afișărilor de pe unele platforme le iau în calcul. Cu cât ești mai prezent, mai activ și mai prompt, cu atât îți crești șansele de a apărea mai sus în căutările călătorilor interesați.
5. Fii competitiv în mod inteligent!
Asigură-te că oferi, măcar din când în când, oferte speciale, care să atragă atenția potențialilor călători, dar și algoritmilor care sugerează listările cele mai potrivite. În măsura în care platforma permite, crează reduceri sau oferte de preț speciale. Urmărește-ți competiția și ajustează-ți strategia permanent!
Da, este adevărat, am ajuns și la acest subiect! Este bine să monitorizezi constant și ofertele competitorilor tăi, în așa fel încât să fii mereu la curent cu ce se întâmplă pe piață. Este plin sezon și toți competitorii tăi au dublat prețurile și nu știi ce să faci? Crește și tu prețurile, însă oferă pachete promoționale pentru sejururi mai lungi, sau micul dejun inclus în tariful afișat.
Caută mereu să-ți creezi o ofertă atractivă, fără să tai din calitatea a ceea ce oferi. Urmărește trend-urile de la distanță, și observă ce este la modă și în ce sezon. Competiția ta vinde mai bine în sezonul de vară, atunci când oferă și mic dejun alături de cazarea mai lungă de 5 nopți? Nu te întrista! Creează și tu o ofertă care să împlinească această tendință a călătorilor și fii mereu pe fază!
Trend-urile se schimbă cât ai clipi, așa că păstrează-ți mintea deschisă și folosește-te de creativitate pentru a fi în ton cu timpurile pe care le trăiești.
Păstrează-ți obiectivismul și analizează cu ajutorul lui atât facilitățile oferite de competitorii tăi, cât și modul în care aceștia își ajustează prețurile și ofertele în funcție de factori variați.
Rămâi mereu conectat și la ce se întâmplă în interiorul afacerii tale. Observă ce fel de oferte prind la public, care sunt perioadele în care locațiile tale sunt închiriate în totalitate și care sunt aspectele care generează cel mai des review-uri pozitive. Ajustează-ți atitudinile, prețurile și colaborările permanent!
6. Fii organizat și flexibil!
Asigură-te mereu că disponibilitățile afișate în platformele de rezervări sunt potrivite cu realitatea de la locația ta și că nu există riscuri de rezervări suprapuse sau altfel de încurcături. Știm deja că platformele de acest fel afișează cazările disponibile în funcție și de datele selectate de către turiști, așa că organizează-te și actualizează permanent numărul de camere disponibile și perioadele aferente.
Dacă nu ai un sistem de actualizare automat, crează-ți un proces recurent prin care să verifici disponibilitățile camerelor și eventualele rezervări noi, anulări. Fii atent și vigilent! Asigură-te că după ce au fost anulate anumite rezervări, listările tale sunt actualizate, și camerele disponibile apar din nou pe platformele de rezervare.
Un alt lucru pe care îl știm este și că flexibilitatea contează, așa că practică politici de anulare lejere, care să le permită călătorilor să se răzgândească fără riscul de a pierde mulți bani! În același timp, ai grijă ca această flexibilitate să îți permită și ție să dai spre ocupare din nou acele locații pentru care au fost anulate rezervările.
7. Crește-ți vizibilitatea prin programele host pentru parteneri preferați oferite de platforme
Multe dintre platformele existente pe piață, începând cu Booking și Aibnb si terminând cu Expedia au diferite programe prin intermediul cărora poți să își asiguri o poziție mai bună în motoarele lor de căutare
Multe dintre programele host pentru parteneri au criterii de departajare punctuale, pe care le reevaluează constant. Aceste criterii au în vedere:
- Nota acordată cazării tale dintr-un anumit nr. de rating-uri
- Frecvența ta de răspuns la comentarii și prezența pe platformă în general
- Calitatea prezentării și a imaginilor folosite
Interesează-te de astfel de programe de susținere și promovare existente pe platformele unde ești prezent și aplică în momentul în care simți că îndeplinești criteriile lor de selecție. Ia în calcul și faptul că de obicei, aceste programe presupun că listarea ta va fi reevaluată constant, în general la intervale fixe de 90 de zile. Dacă ești deja eligibil pentru o astfel de susținere și promovare, asigură-te că îți menții standardele ridicate!
Iată câteva astfel de exemple pe care le-am întâlnit până acum și care ni s-au părut interesante:
- Programul Preffered Partners de la Booking
- Programul de Parteneri Genius de la Booking
- Programul Superhost de la Airbnb
- Programul de Premier Host de la Vrbo
- Programul de creștere facilitat de Agoda
Am trecut împreună prin câteva puncte cheie pe care le poți pune în practică chiar acum pentru a îți crește vizibilitatea pe platformele de booking. Cu toate că ele nu reprezintă o rețetă secretă a succesului, suntem siguri că punându-le în practică vei reuși să crești și să capeți din ce în ce mai multă încredere că nu trebuie să fi un hotel mare pentru a primi review-uri bune și pentru a genera și mai multe rezervări!
Păstează-ți mintea deschisă, fii creativ și experimentează mereu fel de fel de tehnici! Ușor, cu răbdare și perseverență vei descoperi care este formula succesului tău.
Key Takeaways
- Scrie texte care să spună o poveste despre ce ai de oferit. Menționează în descrierea ta toate punctele forte ale locației, dar și detaliile despre ce se poate experimenta prin împrejurimi;
- Folosește imagini profesionale pentru listările tale;
- Asigură-te că faci tot ce îți stă în puteri pentru a primi review-uri multe și pozitive;
- Fii comunicativ, răspunde la întrebări atunci când platforma îți permite și străduiește-te să deschizi un dialog cu turiștii;
- Urmărește-ți competiția și trend-urile de sezon; fii competitiv în mod autentic, inteligent și potrivit situațiilor în care te găsești;
- Organizează-te bine, în așa fel încât să eviți rezervările duble și camerele neocupate; oferă politici de anulare flexibile;
- Aplică pentru programe de parteneri preferați.