Cum să te folosești de social media ca să-ți crești afacerea

pentru: Social Media

TL;DR

  • Crearea unei imagini de brand este absolut necesară pentru prezența ta de pe mediile sociale, pentru că prin intermediul ei poți reuși cu adevărat să te diferențiezi de competiție și să te individualizezi pe piața de turism;
  • Este, de asemenea, important să îți formulezi diferite strategii pentru a te adresa publicului cel mai interesat de oferta ta, și poți face asta dacă începi să îți definești clientul ideal;
  • Nu în ultimul rând, e vital să găsești colaboratorii potriviți care te pot ajuta să te promovezi. Poate fi vorba de social media influenceri sau de alte afaceri din zona ta. Importat este să rămâi deschis și să cauți aceste oportunități.

Social media nu numai că face parte din viețile noastre de zi cu zi, ajutându-ne să fim mereu conectați cu cei dragi, ci chiar a ajus să influențeze felul în care ne conducem afacerea. Poate că ai auzit deja din diverse surse că ”ai nevoie de sociale” ca să crești, sau că dacă ”nu ai conturi pe social media, nu exiști”. 

Ei bine, da, este foarte important ca în ziua de astăzi să fii prezent pe rețelele de socializare, dar și mai important este să înveți cum să te folosești de ele pentru a-ți crea avantaje reale. Simpla prezență apatică, lipsită de o strategie clară nu te va duce prea departe. 

În acest articol, îți vom oferi câteva sugestii generale despre cum te poți folosi de rețelele de socializare la adevărata lor capacitate.

Crearea identității vizuale și de brand

Tocmai pentru că rețelele de socializare sunt foarte frecvent primul loc în care potențialii clienți interacționează cu afacerea ta, este foarte important să construiești o imagine care să te reprezinte. Dacă ai deja un logo pe site și un o poveste a brand-ului tău, fă în așa fel încât acestea să fie vizibile și pe rețelele de socializare alese. 

Iată câteva aspecte care te pot ajuta să îți creezi o identitate vizuală recognoscibilă:

  • Folosirea logo-ului în watermark, sau a semnăturii @numele businessului tău;
  • Mențierea aceluiași stil vizual de la postare la postare, dar și în rețele de socializare diferite;
  • Folosirea aceluiași registru de stil în textele scrise;
  • Crearea unei corențe între mesajele vizuale, texte și reel-urile/video-urile postate;
  • Repetarea unor motto-uri/slogane care să îndemne potențialii clienți la acțiune.

Postări care spun o poveste și care urmăresc o strategie

Cum altfel îi mai poți ajuta pe clienți să te identifice și să îți acorde atenția pe care ți-o dorești?

Spunând o poveste despre cazarea pe care oferi, despre calitatea serviciilor tale sau despre cum poate fi viața lor mai frumoasă și mai ușoară dacă aleg să colaboreze cu tine.

Postează fotografii grăitoare, mesaje care să te reprezinte și reel-uri care să înlăture eventualele neîncrederi pe care le-ar putea avea un client nou. Dacă poți, spune-le clienților tăi să îți dea tag în propriile postări, sau să împărtășească ceva din experiența lor cu tine și cu afacerea ta în mediul online! Cu cât reușești să surprinzi prin postările tale autenticitatea, cu atât vei avea mai mult de câștigat! 

În plus, străduiește-te să construiești o strategie pentru postările tale. În lipsa unor obiective clare, este posibil ca postările tale să nu determine acțiunea dorită din partea potențialilor clienți.

Iată câteva întrebări la care te-ar putea ajuta să îți definești o strategie și obiective clare:

  • Cui mă adresez?
  • Ce acțiuni vreau să determin prin postările mele?
  • Ce fac competitorii mei și cum pot să fac ceva diferit de ei?
  • Pe ce rețele de socializare vreau să fiu prezent?

Targhetarea audienței ideale

La fel de important este să îți selectezi audiența care are nevoie de serviciile tale, este interesată de ele și își dorește să audă mai multe despre propunerile tale.

Știm deja că fiecare rețea de socializare este mai populară în rândul unor categorii de public – cel mai grăitor exemplu este acela că în ultimii ani, Facebook-ul este folosit mai curând de către populația de peste 35 de ani, în timp ce tinerii preferă Instagram-ul și TikTok-ul.

Este foarte important să analizezi audiența ta ideală – ce vârstă are? Care sunt rețelele de socializare unde v-ați putea întâlni cel mai ușor? Care sunt preocupările ei principale? Ce stil de comunicare preferă?

Dacă audiența la care vrei să ajungi este tânără, preferă informația dinamică, ușor de digerat și este preocupată să-și găsească următoarea călătorie fără efort îți vei defini strategia într-un anume fel, punând în centru anumite canale sociale. Dacă, din contră, audiența ta este formată din familii cu peste 2 copii, firește, și obiectivele tale, și modul în care le vei comunica se vor schimba. 

Dacă nu știi de unde să începi, iată câteva idei:

  • Folosește-te de tool-urile de analiză pe care ți le pun la dispoziție platformele de socializare și încearcă să observi ce tipar de client ai avut până acum;
  • Compară audiența de pe rețelele sociale cu cea de pe site;
  • Notează câteva trăsături pe care le-ai observat la clienții cu care ți-a plăcut să interacționezi;
  • Cere-le părarea celor dragi;
  • Creează chestionare pentru clienți și roagă-i să le completeze. Punele întrebări care să te ajute să aflii mai multe despre ei.

Firește, nu există o formulă magică pe care o poți aplica astăzi, pentru a vedea rezultatele dorite mâine. Rămâi deschis și analizează permanent informația nouă. Nu te teme să modifici, să experimentezi și să reevaluezi.

Autenticitatea comunicării cu clienții

Unul dintre aspectele care ajută cel mai mult la creșterea încrederii este mărturia scrisă a celor care au interacționat deja cu tine. Nimic nu vinde mai bine și mai ușor decât clientul fericit, care te stimează și te recomandă prin share-uri, like-uri și alte modalități specifice rețelelor sociale.

Pe lângă feedback-ul clienților pe care îl poți posta și tu cu acordul lor, ce mai contează este ca în imaginea ta publică să se vadă bunăvoința, amabilitatea și prietenia. Comunică autentic cu toți oamenii care îți lasă comentarii sau te contactează prin diverse alte mijloace. Fii deschis și oferă informații cu bucurie.

Dacă te ocupi cu turismul nișat, ia în calcul și ideea de a construi o comunitate formată din audiența ta principală și păstrează o relație cu ei. Află ce ai putea face mai bine și străduiește-te să crești comunitatea cu fiecare ocazie.

Dacă nu te ocupi cu turismul nișat și ai senzația că nu știi cum să ajungi mai aproape de clienții tăi, găsește cele mai populare grupuri de călători și fii prezent acolo! Răspunde la întrebările oamenilor personalizat, încurajează dialogul și prezintă-ți oferta cu căldură atunci când crezi că este oportun.

Crearea de promoții și oferte speciale

Chiar dacă promoțiile și ofertele speciale nu sunt primul motiv pentru care oamenii aleg să te urmărească pe rețele sociale, ele sunt mereu o formă de a-ți răsplăti sau fideliza audiența.

Codurile promoționale, tombolele virtuale și alte mini-joculețe cu oferte speciale te pot ajuta nu numai să te diferențiezi față de competiția ta, dar și să începi un dialog cu potențiali clienți noi. Mai mult, te poți folosi de acestea ca de niște strategii pentru a-ți crește numărul de persoane care ți-au dat follow și pentru a oferi un conținut care cu siguranță va fi share-uit în mai multe rețele.

Ofertele și promoțiile sunt și ele o modalitate sănătoasă de a crea o comuniune cu audiența ta, de a îngirji legături deja existente și de a câștiga încrederea curioșilor care petrec ceva timp urmărindu-te de la distanță înainte să facă prima rezervare.

Fii sincer, oferă promoții simple și tombole în care înscrierea este clară și fii transparent cu oferirea premiilor.

Câteva tipuri de promoții și oferte speciale pe care le poți mediatiza pe rețelele sociale:

  • Coduri de reducere la serviciile pe care le vinzi prin site;
  • Tombole cu premii mici, dar relevante pentru publicul țintă;
  • Concursuri care să stimuleze răspândirea informațiilor relevante despre business-ul tău;
  • Oferte promoționale cu durată limitată.

Dezvoltarea de colaborări

Pe lângă faptul că prezența pe social media te pune în legătură directă cu potențialii tăi clienți, ea te poate ajuta și să formezi colaborări de durată, atractive, care să aducă un plus de valoare afacerii tale. 

Când vorbim despre colaborări, ne referim atât la varii parteneriate cu furnizori de servicii adiacente celor pe care le oferi tu (experiențe, restaurante, închirieri de biciclete, etc), dar și eventuale legături cu influencerii. 

Firește, colaborările pot lua forme diverse și se pot petrece atât în văzul lumii (postări share-uite și strategii formulate la comun cu cei implicați) cât și undeva în fundalul ofertei tale. Important este să știi că această oportunitate de creștere există și te poți folosi de ea cu ajutorul rețelelor sociale, iar avantajele ei sunt reale. 

La fel de importantă ca relația cu clienții tăi, comunicarea cu potențiali colaboratori te poate ajuta să capeți mai multă vizibilitate, să creezi oferte mai complexe, sau să obții prețuri preferențiale sau alte forme de ajutor. 

Key Takeaways

Există multe metode creative prin care îți poți promova business-ul pe rețelele sociale și lista se poate lungi de la an la an. Este important, însă, ca orice încercare creativă și inovatoare să aibă câteva fundamente, cum ar fi: 

  • Stabilirea obiectivelor și organizarea în prealabil a campaniilor;
  • Cunoașterea și înțelegerea audienței existente, dar și a audiențelor ideale;
  • Crearea de oferte promoționale, tombole și beneficii care să creeze senimentul de comuniune cu audiența existentă;
  • Găsirea colaboratorilor potriviți pentru diversificarea ofertelor;
  • Crearea unor postări care să spună o poveste și care să te diferențieze de competiție.